måndag 15 augusti 2011

Vinbärssylt


Under semestern var jag en vecka i min familjs sommarstuga i Bohuslän. Det var underbart. Jag fick (äntligen) ännu lite mer sol, bad och ännu mer slappande med bokläsning, lek med äldsta syrrans barn och fiske! (= Anton fiskar och jag sitter bredvid och läser bok). Jag kom också till underfund med att bärplockande är himla avslappnande. Gud så bra man mår av att plocka bär. I trädgården på landet har vi två stora vinbärsbuskar bland vilka jag stod i timtals och plockade av alla bär (jag fick liksom klättra in i busken för att få ner alla dem alla). Syrran Anna och jag bestämde oss för att göra sylt och saft av bären.


Såhär gjorde jag vinbärssylt:
(2 burkar)

2 liter vinbär
1 msk vatten
ca 7 dl strösocker
ca 2 dl syltsocker
rivet skal och saft av 1 citron
1 vaniljstång

Rensa bären och lägg i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt bären koka upp tillsammans med urskrapad vaniljstång samt stången i sig. Ta därefter upp vaniljstången, häll i allt socker och låt koka under lock cirka 15 minuter. Låt svalna. Sylten tjocknar efter ett tag. Klart!

(glömde dessvärre receptet i sommarstugan men om jag inte minns helt fel så stämmer ovan recept. Annars är det bara att freestyla;)

Sylten hällde jag upp i en fin burk (rengjord och torr).


Sylten var god i frukostfilen! Men jag tror den är minst lika god på mackan eller i en kaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar