måndag 5 september 2011

ÄNTLIGEN!!!


Det känns som en milstolpe, helt klart. Så många gånger som jag försökt – och misslyckats. Men nu äntligen fick jag till det! Alldeles underbart fina och söta MACARONS. Jag vet att det har tjatats en del om dem, att de är svåra att lyckas med, krångliga recept osv. Men har man väl börjat bråka med dessa små bakverk så vill man ju så gärna lyckas.

Vad är knepet då? För min del var detta tre avgörande faktorer:

1. Köpt mandelmjöl (inte egenmalt, jag är alltid så otålig att mandlarna fortfarande är fuktiga efter att de skållats, och då blir det inget bra)
2. Ett bra recept (fick faktiskt detta av han som blev utsedd till årets konditor 2010, och som jobbar på ett konditori på Heleneborgsgatan på Söder i Stockholm)
3. Gott om tid och bra musik

Dessutom tror jag att den digitala hushållsvågen är en viktig faktor också, så det rekommenderar jag starkt.

Ingredienser:
70 g äggvita (2 st ägg)
30 g strösocker
70 g florsocker
95 g mandelmjöl
95 g florsocker

Så här gjorde jag:
(ca 40 st)
1. Vispa äggvitorna till en maräng med elvisp.
2. Tillsätt socker och florsocker och vispa tills det blir en glansig och toppig maräng.
3. Sikta för säkerhetsskull mandelmjölet och florsockret genom en sil innan du blandar det i marängen. Blanda med en slickepott tills det blir en jämn smet och allt är ordentligt blandat.
4. Tillsätt försiktigt några droppar karamellfärg av valfri färg.
5. Spritsa ut dem på plåtar med bakplåtspapper, ungefär stora som en 5-krona.
6. Låt dem vila på plåten i 45 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 150°C varmluft.
7. Baka dem mitt i ugnen ca 15 minuter. Håll tummarna för att de reser sig som de ska och att de inte spricker!


Fyllning

100 g vit choklad
½ dl färska eller tinade bär (jag hade röda vinbär)
2 msk vispgrädde

1. Hacka chokladen.
2. Mixa bären med en stavmixer.
3. Koka upp bären tillsammans med grädden.
4. Lägg i chokladhacket i kastrullen och rör tills den smält och blandats helt med övriga ingredienser.
5. Låt svalna i kylen minst 30 min innan du lägger på det som fyllning mellan två macaronhalvor.


LYCKA TILL!

1 kommentar:

  1. Vackert kära Anna, mycket vackert! Känner att jag längtar efter er där nere i Götet. Måste hälsa på snart.

    Kram svägerskan i huvudstaden.

    SvaraRadera