fredag 16 september 2011

Äppelmos


När vi växte upp hemma i huset i Vänersborg så brukade mamma varje tidig höst stå och koka äppelmos. Hon använde en maskin som sorterade bort skruttarna och ut kom krossade äpplen som hon sen kokade med socker. Det luktade så gott i hela huset!

Jag har alltid tänk att det är så komplicerat att koka mos, bara för att mamma hade denna maskin. Men nu har jag insett att det går lika bra utan maskin. Måste säga detta till mamma, fast det vet hon säkert redan;)

Förra helgen var Erik och Ludvig på landet när jag var hemma och jobbade. När de kom hem hade Erik en hel påse med finfina trädgårdsäpplen.

I tisdags gjorde jag slag i saken och kokade äppelmos, utan maskin, och herrejösses vad lätt, gott och enkelt det var. Kändes så barndomshärligt och hemtrevligt när det luktade sött äpple i hela lägenheten.
Jag gjorde såhär:
Delade äpplena med skal i mindre bitar och slängde skruttarna.
Detta fyllde en 5 liters kastrull.
Hällde i 1/3 dels vatten och ca 1,5 dl råsocker.
Detta kokade en liten stund, tills äpplena var mjuka och goa. Sen tog jag stavmixern och mixade härligheten.

Klart och underbart gott! Det är bara att frysa in moset när det har svalat, så kan man njuta av härligheten sålänge det räcker.

Finns det något godare än hemmagjord äpplemos på havregynsgröt en tidig morgon?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar