söndag 17 juni 2012

Fantastisk citronkaka

I helgen så provade jag att baka en citronkaka som blev väldans bra.




Jag hittade det fantastiska receptet i Annas Kokbok. Jag valde att göra det som en tårta istället för rutor, tyckte det kändes lite trevligare.

Bottenplattan gör du såhär:
Knåda snabbt ihop 2,5 dl vetemjöl, 0,5 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 150g rumsvarmt smör.

Knåda ut degen på botten av en löstagbar form och stoppa in i ugnen på 200 grader i ca 12-15 minuter. Ta sedan ut och låt svalna en stund.

Vispa ihop 3 medelstora ägg med 2 dl strösocker riktigt pösigt, rör i 0,5 dl vetemjöl och rivet skal av en citron. Pressa sedan ut saften ur citronen och häll i det. Häll smeten i den förgräddade degformen och stoppa in i ugnen i ytterligare 10 minuter. citronkrämen skall fortfarande vara lös när kakan tas ut ur ugnen. Pudra på rikligt med florsocker och låt kakan kallna helt och hållet innan du tar ut den ur formen. Gott!






Jag garnerade kakan med citronmeliss och florsocker och serverade den med vispad grädde och svenska jordgubbar.




Kakan blev fantastisk men utan de trevliga gästerna hade den inte smakat hälften så gott! Så tack fam Saxholm och Frisk för en trevlig helg!
Kram Sara

1 kommentar:

  1. Det är så gott att baka med citron speciellt på sommaren. Tack för tipset, det låter jättegott!

    SvaraRadera